Széchenyi 2020

Tisztítás, szárítás, zsengélés

Az elkészített termékeket félszáraz, vagy száraz állapotban tisztítjuk. A tisztítás módja a tárgy alakjától, méretétől, szerkezeti felépítésétől függ. A termékeket lehetőség szerint nyersen, nedvesen tisztítjuk

tisztitas-1.jpg

A nyers öntött terméket égetés előtt ki kell szárítani, mert a nedves terméket az égetés során a gyors hőmérsékletemelkedés miatt fellépő hirtelen gőzfejlődés robbanásszerűen szétvetné. A szárítás a műhelyben természetes módon történik.

tisztitas-2.jpg

A kiszárított porcelánokat mázazás előtt 980 °C-on égetjük ki. Ezt az égetési eljárást zsengélésnek nevezzük. A zsengélés során a kaolin elbomlik, elveszti plasztikusságát, vagyis vízzel keverve már nem lesz plasztikusan alakítható. A zsengélésre azért van szükség, mert egyrészt a vékonyfalú porcelántárgyak a máziszapban szétáznának, másrészt a kis szilárdságú nyersáru mázolása igen körülményes lenne.