Kosár A kosár jelenleg üres
Széchenyi 2020

Mázazás, égetés

A porcelánok jelentős részét az első égetés után mázréteggel vonjuk be, függetlenül attól, hogy a porcelán a második égetéskor tömörre ég, és nincs szüksége arra, hogy a máz tegye vízzáróvá. A porcelánmáz elsősorban esztétikai szempontból jelentős, ugyanakkor javítja a porcelánedények tisztíthatóságát, szilárdságát, fontos a festék hordozójaként, továbbá színes mázként díszítő szerepe is van.

Az első (zsengélő) égetés után és közvetlenül a mázolás előtt a tárgyakat sűrített levegővel lefúvatjuk, mivel a felületükön levő apró porszemcsék megakadályozzák a máz megfelelő tapadását. A kizsengélt, leporolt termékeket kézzel a máziszapba merítjük. A porózus termék a máziszapból vizet szív el, és a felületére az elnyelt vízzel együtt vékony mázréteg rakódik. A kialakuló mázréteg vastagsága a máz sűrűségétől és a mázolási technikától függ. A mázolási folyamatot követően minden esetben szükség van a máztisztításra. Nagyon fontos a mázfolyások utólagos letisztítása, valamint a mázhiányos helyek (főleg ujjnyomok) mázzal történő kijavítása.

mazazas-1.jpg

A kerámiák, köztük a porcelán is, az égetés során érik el végleges szilárdságukat és formájukat. Ha a nyersárut és a kiégett változatot egymás mellé helyezzük, jelentős méretkülönbséget észlelünk a két tárgy között. A legnagyobb zsugorodás a magastűzű égetéskor következik be (kb. 20%). Az mázas égetés gáztüzelési kemencénkben 1350°C-on történik.