Kosár A kosár jelenleg üres
Széchenyi 2020

Porcelánfestés

Porcelánfestőink először ceruzával felrajzolják a tervezett mintákat, majd fekete tustollal áthúzzák a vonalakat. A kontúrokat égetés után különböző színekkel töltik ki. A máz feletti porcelánfestési mód terjedt el leginkább, de ismerestes a máz alatti, valamint a mázba süllyedő festés technikája is.

porcelanfestes-1.jpg

Festőink por alakban kapják meg a különböző színeket, ezt keverik terpentinnel és a terpentin párolgásából visszamaradt sűrű, gyantás olajjal. Jelenleg körülbelül 50 különböző színt használunk, de a színek meghatározott recept alapján további színárnyalatokká keverhetők. A porcelánfesték tulajdonképpen egy alacsony olvadáspontú, színes kerámiai üvegőrlemény, melyet felfestés után még ki kell égetni, és az égetés során beleolvad a máz felületi rétegébe. A festék beégetésére a 820 °C a legjellemzőbb égetési hőfok, a dekorok égetését villanykemencénkben végezzük.

porcelanfestes-2.jpg

A porcelánfestékek külön csoportját képezik a nemesfémfestékek, melyek közül a legelterjedtebb az aranyfesték. A porcelán dekorálása kétféle arannyal történhet: matt, vagy polír arannyal, illetve fényarannyal. A fényarany oldat 8-12%-ban tartalmaz aranyat, míg a matt arany szuszpenzió 18-30%-os arányban tartalmaz finoman eloszlatott aranyport és kémiailag oldott aranyat. Égetés után a fényarany csillogó fénnyel rendelkezik, utókezelést nem igényel. A polír arany égetés után matt, ezért tengeri homokkal vagy üvegszálbetétes műanyaggal fényesíteni, polírozni kell. A polír arany rétegvastagsága kb. 6-szorosa a fényaranyénak, így sokkal dekoratívabb és ellenállóbb.

porcelanfestes-3.jpg